Prezentare „Rădăcini și Aripi”

De ce „Rădăcini și Aripi”? Într-o lume globalizată, păstrarea identității culturale devine o provocare tot mai mare pentru tineri, mai ales pentru tinerii români care cresc departe de țara de origine. „Rădăcini” pentru că ne propunem să le reamintim de unde vin, să le oferim o cunoaștere solidă a istoriei și valorilor care ne definesc ca popor. „Aripi” pentru că, prin educație și creativitate, le dăm puterea de a zbura, de a-și construi propriile povești de succes, rămânând în același timp strâns legați de moștenirea lor culturală.

Viziunea Noastră: Ne propunem să realizăm o carte creată de copii pentru copii, care aduce în prim-plan personalitățile marcante ale României, ilustrate prin povești și desene. Aceasta nu va fi doar o simplă carte, ci un instrument viu de educație și inspirație, menit să trezească mândria de a fi român și să întărească legăturile cu rădăcinile culturale, indiferent de distanță. „Rădăcini și Aripi” este un simbol al legăturii indestructibile între românii de pretutindeni și rădăcinile lor culturale. Prin poveștile și ilustrațiile create de și pentru copii, dorim să însuflăm un sentiment profund de apartenență și mândrie națională, să educăm și să inspirăm.

Impactul Așteptat: Prin acest proiect, ne propunem să atingem inimile și mințile copiilor români de pretutindeni, să îi facem să simtă că aparțin unei comunități vibrante, pline de istorie și cultură. Vrem să creăm o rețea de tineri ambasadori ai culturii românești, care să poarte mai departe valorile și tradițiile noastre.

Concursul de creație Rădăcini și Aripi este organizat de către Asociația Inițiative pentru Europa în cadrul proiectului Rădăcini și Aripi. Obiectivele educaționale ale concursului de sunt proiectate pentru a oferi o platformă amplă de explorare a personalităților marcante și a influenței lor în contextul societății românești, promovând astfel înțelegerea profundă a contribuțiilor lor istorice și culturale. Concursul își propune să valorifice și să încurajeze expresia creativă a elevilor, stimulând participarea extensivă și diversă, pentru a reflecta varietatea de perspective și talente. Prin realizarea unei cărți ce va include selecția celor mai bune lucrări ale participanților, se dorește nu doar să se celebreze creativitatea acestora, ci și să se implice activ copiii români din diaspora, subliniind unitatea și continuitatea culturală românească. Scopul ultim al concursului este de a genera un impact pozitiv și de lungă durată asupra opiniei publice, evidențiind rolul esențial al culturii și educației în dezvoltarea comunității.

Cartea „Rădăcini și Aripi”  va fi un instrument viu de educație și inspirație, menit să trezească mândria de a fi român și să întărească legăturile cu rădăcinile culturale, indiferent de distanță. „Rădăcini și Aripi” este un simbol al legăturii indestructibile între românii de pretutindeni și rădăcinile lor culturale. Prin poveștile și ilustrațiile create de și pentru copii, dorim să însuflăm un sentiment profund de apartenență și mândrie națională, să educăm și să inspirăm.

Concursul va avea două secțiuni: grafică și scriere creativă în limba română.

În cadrul concursului nostru, vom recunoaște și recompensa excelența și creativitatea elevilor participanți. Pentru fiecare domeniu de concurs, vom oferi premii atractive elevilor clasați pe primele trei locuri , în semn de apreciere pentru talentul, efortul și originalitatea demonstrată în lucrările lor. De asemenea, pentru a încuraja participarea și dedicarea tuturor concurenților, vom acorda o mențiune, împreună cu diplome de participare, recunoscând astfel contribuția fiecărui elev la succesul concursului. Aceste premii și recunoașteri sunt concepute nu doar ca o modalitate de a celebra realizările individuale, ci și ca o sursă de inspirație pentru toți participanții, motivându-i să își continue explorarea și dezvoltarea abilităților creative. Prin această inițiativă, dorim să subliniem angajamentul nostru față de promovarea excelenței în educație și să oferim o platformă de exprimare pentru viitoarele talente.

Dorim să subliniem angajamentul și efortul cadrelor didactice care contribuie semnificativ la succesul concursului nostru, prin încurajarea și mobilizarea unui număr mare de elevi să participe. În semn de apreciere pentru această dedicare remarcabilă, vom premia trei cadre didactice care reușesc să aducă cei mai mulți elevi participanți la concurs. Aceste premii sunt gândite ca o recunoaștere a rolului vital pe care îl joacă educatorii în inspirarea și susținerea tinerilor participanți, reflectând contribuția lor esențială la promovarea educației și creativității. Invităm toți profesorii să se implice activ și să susțină participarea elevilor lor, contribuind astfel la realizarea unei experiențe educaționale îmbogățitoare și memorabile pentru toți cei implicați.

În paralel cu organizarea concursului, vom derula ateliere educaționale destinate tinerilor participanți, pentru a-i ghida în procesul creativ. Atelierele se vor derula online, prin platforma Zoom, vor avea o durată de 2-3 ore, lectorii care vor conduce atelierele fiind membri ai juriului, scriitori, profesori, artiști plastici.

Manager de proiect: Cristina Ițcuș

Citește mai mult: